Madam Chief Minister

Madam Chief Minister is een fictief verhaal over de ups en downs uit het leven van een machtige Dalit leider die later de eerste vrouwelijke minister wordt van de staat Uttar Pradesh, India.

De film start direct met een huiveringwekkende scene waarbij schrijver en regisseur Subhash Kapoor ons meeneemt naar Uttar Pradesh uit de jaren 80 waar discriminatie en kindermoord hoogtij viert. In de openingsscène is te zien hoe een bruiloft wreed wordt verstoord wanneer de bruidegom in een bloedig vuurgevecht belandt. Door alle commotie die hierdoor ontstaat valt nog een slachtoffer. Het is een man wiens vrouw op het punt staat om te bevallen. Enkele minuten na de schietpartij brengt de vrouw een meisje op de wereld.

Jaren later is dat meisje, Tara (Richa Chadha) genaamd, uitgegroeid tot een pittige jongedame. Ze maakt carrière in de politiek en wanneer de gerespecteerde Dalit leider Master Ji (Saurabh Shukla) haar onder zijn hoede neemt, begint de echte reis naar de duistere wereld van politiek en macht.

Regisseur Kapoor houdt de vaart er goed in en laat talloze gebeurtenissen en uitdagingen zien waarmee Tara te maken in haar politieke carrière en in haar eigen leven. Hierdoor krijgt de kijker een aantal verassende plotwendingen te zien.

Heeft deze onderhoudende film ook nog minpunten? Helaas wel. De schrijvers van de film hebben de rol van Tara helaas niet diep genoeg uitgewerkt, waardoor haar karakter gedurende de film te weinig ontwikkeld en hierdoor ook maar weinig diepgang toont. Bovendien worden sommige thema’s in de film wel geïntroduceerd, maar worden deze, net als de karakter, verder in het verhaal niet goed uitgewerkt. Thema’s zoals het kastensysteem, de wetteloosheid en de corruptie konden een stuk beter worden belicht, aangezien deze thema’s een belangrijk onderdeel waren in het Uttar Pradesh van de jaren ’80.

Al met al is Madam Chief Minister een goed onderhoudend politiek drama!

Bron: timesofindia.indiatimes.com