Maassab

De film Maassab gaat over het onderwijs dat wordt gegeven op basisscholen op het platteland in India. De titel van de film, Maassab, betekent leraar in een van de vele dialecten die India rijk is. De film draait om Ashish Kumar, gespeeld door debuterend acteur Shiva Suryavanshi. Ashish wilt dolgraag het onderwijs in en om deze droom te verwezenlijken, besluit hij zijn huidige baan op te zeggen en te verhuizen naar het platteland.

Eenmaal op het platteland aangekomen begint hij zijn baan als leraar. Helaas is de droom van Ashish niet zo rooskleurig zoals hij zich had voorgesteld. Op de scholen op het platteland zijn namelijk veel vooroordelen, heerst er corruptie en is er veel onwetendheid onder de lokale bevolking. Gelukkig staat Ashish niet alleen en krijgt hij hulp van Usha Devi (Sheetal Singh), het hoofd van het dorp. Samen met Usha besluit Ashish om te werken aan een gewaagd plan en dat is het aanbieden van gratis onderwijs in het dorp.

Regisseur Aditya Om, ook wel bekend van zijn optredens in Telugu films, schreef dit drama met debuterend acteur/schrijver Shiva Suryavanshi. Beide heren hebben hun best gedaan om een zo reëel mogelijk beeld te schetsen van het onderwijs op het platteland in India. Daar slaagt het duo aardig goed in. We zien grappige scenes waarin studenten meer zorgen lijken te maken om hun volgende maaltijd dan om de studie. En we zien leraren die net iets teveel bezig zijn met hun eigen carrière dan met hun leerlingen. Een groot pluspunt van de film is dat het scenario eenvoudig is en ook gelukkig blijft gedurende de film. De kijker wordt niet afgeleid door onnodige verhaallijnen en/of dialogen.

Helaas is de tempo van de film wat aan de trage kant en dat is zonde. Daarnaast zijn de acteerprestaties van een groot deel van de cast niet goed genoeg, waardoor een in potentie goede film toch niet helemaal goed uit de verf komt. Regisseur Aditya Om doet een moedige poging om de buitenwereld een inkijk te geven in het onderwijs op het platteland in India, maar de overtuiging ontbreekt helaas, waardoor Maassab een doorsnee film lijkt.

Bron: timesofindia.indiatimes.com